top of page

  LARP - mitä se on?  

Larppaaminen eli liveroolipelaaminen on interaktiivista improvisaatioteatteria ilman yleisöä. Pelin järjestäjät eli pelinjohto määrittelee fiktiivisen maailman ja tietyn tilanteen johon peli sijoittuu ja kirjoittaa jokaiselle pelaajalle oman roolihahmon jonka kautta pelaajat toimivat ja tekevät päätöksiä. Pelaajat hankkivat itse hahmolle sopivan asun ja muun hahmon tarpeiston. Kaikki pelin alun jälkeen tapahtuva on täysin pelaajista ja heidän välisistä valinnoista ja teoista kiinni. Peli etenee improvisoidusti kunkin oman hahmon puitteissa. 

 

Vaikka larppi määritellään peliksi eikä näytelmäksi, tarkoitus ei ole voittaa vaan eläytyä annettuun hahmoon, toimia maailmassa sen kulttuurin ja tapojen mukaisesti ja ottaa kontaktia muiden pelaajien hahmoihin, jotka saattavat olla vaikka oman hahmosi ystäviä tai perheenjäseniä. Tärkeintä on antautua tarinan vietäväksi ja luoda muillekin hahmonsa kautta toimintaa.

 

Liveroolipelit voivat sijoittua mihin tahansa maailmaan, aikaan ja paikkaan. Liveroolipelien historian alussa esimerkiksi metsissä pelattavat fantasialarpit olivat suosittuja, sittemmin scifin eri muodot mukaan lukien synkkä tulevaisuuden megakorporaatioiden ja kybernetiikan täyteinen cyberpunk ja yhteiskunnan ja maailmanrakenteiden romahtamisen jälkeinen postapokalyptinen selviytymistaistelu ovat keränneet suosiota. Oman kannattajajoukkonsa ovat keränneet myös realistiset nykymaailmaan sijoittuvat tai historian merkittäviin aikakausiin tai tapahtumiin perustuvat liveroolipelit.

Kuvagalleria isommaksi klikkaamalla!

Suomessa liveroolipelejä järjestetään vapaaehtoisten voimin lähes vuoden jokaisena viikonloppuna, joinakin jopa useampia. Iso osa niistä on avoimia, toiset taas kutsupelejä, joihin erikseen pyydetään pelaamaan. Harrastajia maasta löytyy parisentuhatta nuorempien sukupolvien löytäessä pikkuhiljaa harrastuksen pariin. Lähes kaikissa peleissä on aina mukana ekakertalaisia larppaajia, joten rohkeasti mukaan vaan! :)

 

Maailmanlaajuisesti liveroolipelaamista harrastetaan lähes kaikkialla, joskin pelien tyyli ja tavat vaihtelevat hyvinkin paljon eri kulttuureissa. 

Liveroolipelejä löytää helpoimmin Larp -kalenterista ja apua, vinkkejä ja tukea voi kysellä omilta paikallisjärjestöiltä tai meiltä! 

Vinkkejä ensikertalaisille larppaamiseen! 

Lähteet:

Naukkarinen, Tanja: Roolipelaaminen nuoren identiteetin kehittäjänä, opinnäytetyö 2012.

Suovanen, Mira: Oppiminen on seikkailu! Kasvatuksellinen liveroolipeli lapsen sosiaalisen kehityksen tukena alakoulun opetuksessa, opinnäytetyö 2016

Kuvat:

Pasi Vähänen Photography

Hunajamansikka Photography

Reetta Kortelainen

JiiPee Mäkinen

Mira Suovanen

Teksti:
Mira Suovanen

Linkkejä

Larp -kalenteri
Larp -kalenterista löydät pelinjohtajien sinne
ilmoittamia pelejä, sekä linkit larpin sivuille ja
ilmoittautumiseen. Voit myös ilmoittaa omat
larppisi listalle!


FB: Suomi Larp
Suomen suurin larppaajien Facebook-yhteisö.
Pelimainoksia, linkkejä, artikkeleja, keskustelua
kaikesta hiisien maan ja neonvalojen täplittämän taivaan väliltä!


X-Con
Vuosittain järjestettävä seminaarityyppinen
tapahtuma larpinjärjestäjille, jossa
kokeneemmat jakavat viisauttaan uusille
tulokkaille ja uudet tulokkaat heittelevät villejä
uudistusideoitaan takaisinpäin!


Ropecon
Vuosittain järjestettävä viikonlopun mittainen
Suomen suurin roolipelaajien tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa!

bottom of page